Kruche ciasteczka
Z połowy porcji wychodzi ok.5 piekarnikowych blach.
1 kg mąki, 4 żółtka (białka zachować do smarowania ciastek), szklanka cukru pudru, 3 kostki margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, cukier waniliowy. Mąkę i margarynę posiekać nożem.Dodać cukier, żółtka i sól. Wyrobić ciasto. Podzielić na mniejsze kawałki, każdy zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (ok.1/2 godziny). Ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać ciasteczka foremkami. Ciasteczka układać na blasze, posmarować je białkiem, posypać cukrem kryształem. Piec na złoty kolor.
Polecam - są pyszne!
1 kg mąki, 4 żółtka (białka zachować do smarowania ciastek), szklanka cukru pudru, 3 kostki margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, cukier waniliowy. Mąkę i margarynę posiekać nożem.Dodać cukier, żółtka i sól. Wyrobić ciasto. Podzielić na mniejsze kawałki, każdy zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (ok.1/2 godziny). Ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać ciasteczka foremkami. Ciasteczka układać na blasze, posmarować je białkiem, posypać cukrem kryształem. Piec na złoty kolor.
Polecam - są pyszne!
Dziękuję Kasiu za kolejny przepis -obiecuję ze wypróbujemy go z chłopakami w weekend :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
to już świateczna porukcja?
OdpowiedzUsuńJeszcze nie - ale kruche ciasteczka mają to do siebie,że można zrobić je dużo wcześniej. Gdy będziemy przechowywać je w zamkniętym kartonie lub puszce, długo pozostaną kruche :)
Usuńno coś ty?
Usuńdasz radę coś "przechować" dłużej przy swoich chłopakach? ;-D
Mójci to pod ziemią by wywąchał i wyjadł ;-)))