Świąteczne pierniczki

2 szklanki mąki pszennej, 1 jajko, 3/4 szklanki cukru pudru, czubata łyżka miodu, 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika, 1 łyżeczka sody, 25 g drożdży, 25 g miękkiego masła. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Miód podgrzać do rozpuszczenia z przyprawami, na koniec wymieszać z sodą, przełożyć do mąki z cukrem, wymieszać. Dodać drożdże (bez robienia rozczynu), jajko i masło, wyrobić dokładnie. Wałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty. Piec ok.15 minut w temp.190*C, aż się zrumienią. Pierniczki są wyśmienite i nadają się do jedzenia praktycznie od razu! Z podwójnej porcji wychodzi ok.83 szt.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty