Serowe babeczki

Z podwójnej porcji ciasta i sera wychodzi ok.25 szt babeczek (w zależności od wielkości foremek).

CIASTO: 125 g margaryny, 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 żółtko.

Mąkę połączyć z cukrem pudrem, następnie dodać margarynę, posiekać. Dodać żółtko, zarobić szybko ciasto i wstawić do schłodzenia na ok.30 minut. Schłodzone ciasto wyłożyć do foremek, formując babeczki.

MASA SEROWA: 300g białego sera, 50 g margaryny, 1 op.cukru waniliowego (16g), 2 jajka, 3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka rodzynek.

Ser zemleć. Białka oddzielić od żółtek. Margarynę rozetrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać żółtka, a następnie ser. Ucierać do uzyskania jednolitej masy. Dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Rodzynki sparzyć. Białka ubić na puszystą pianę, dodać do masy serowej wraz z rodzynkami i delikatnie wymieszać.
Do uformowanych babeczek nałożyć masę serową i piec w temp.180-200*C przez ok.20-25 minut.

PONADTO: 250 ml śmietany 30%, 2 łyżki cukru.

Śmietanę ubić z cukrem i udekorować ostudzone babeczki.

Ja do śmietany dodałam masę śmietanową o smaku malinowym dr Oetkera i zmiksowałam. Na wierzch położyłam stężoną i rozgniecioną *ręcami* galaretkę cytrynową.
Masa wygląda tak: http://www.garnek.pl/kimeraj/25870133/z-czystym-sumieniem-polecam-mase

Babeczki są przepyszniaste!
Polecam!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty