Racuchy z jabłkami

1,5 szklanki mąki, 2 jaja, 2 dkg drożdży (lub 1 op.suchych), łyżeczka cukru, 1,5 szklanki mleka, łyżeczka masła, 4 średniej wielkości jabłka (u mnie ze słoika z zimowych zapasów), olej, sól, cukier puder, cukier waniliowy.

Drożdże rozetrzeć z cukrem i rozprowadzić letnim mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce, by "ruszyły" (jeśli używacie drożdży instant to pomijacie tą czynność powyżej). Następnie wlać je do mąki, dodać jaja, stopione masło i sól. Wyrobić pulchne ciasto i zostawić w cieple, aby podrosło. Gdy podwoi swoją objętość, dodać jabłka starte na tarce jarzynowej i wymieszać.
Smażyć na patelni, nabierając ciasto moczoną w ciepłej wodzie łyżką i formując okrągłe racuszki. Obsmażyć na rumiano z obu stron.
Racuszki układać na półmisku, posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Polecam - są pyszne :)))
Smacznego!



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty