KASIULKOWA KUCHNIA

Ciasto Popapraniec :)

Witam wszystkich kochających słodkości :)
Chciałabym podzielić się z Wami moimi sprawdzonymi, pysznymi przepisami z mojej domowej kuchni :) Na początek zaproponuję ciasto o wdzięcznej nazwie Popapraniec :)
Kto raz go spróbuje, ten się w nim zakocha :)

Na blaszkę 36,5 cm x 26,3 cm

CIASTO: 8 jajek, 1,5 szklanki mąki, 1,5 szklanki cukru, troszeczkę więcej niż 1/3 szklanki oleju, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1,5 łyżki kakao, 3/4 szklanki suchego maku, 3/4 szklanki wiórek kokosowych.

Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po 1 żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać z masą. Dodać olej, wymiksować.
Ciasto podzielić na 3 części: do jednej dodać kakao, do drugiej-mak, do trzeciej-wiórki kokosowe. Każdą oddzielnie wymieszać. Na blaszkę wyłożoną papierem (lub wysmarowaną) wlewać ciasta: najpierw ciasto z kakao (rozsmarować na blaszce), na nie ciasto z makiem (rozsmarować) i na wierzch ciasto z wiórkami. Piec w temp.180*C ok.25 minut.

MASA: 3/4 litra mleka, 3 budynie śmietankowe lub waniliowe, masło (lub margaryna), 3/4 szklanki cukru pudru, 4 żółtka (białka wlewam do pojemniczka plastikowego po lodach i mrożę), dżem porzeczkowy.

Budyń przygotować z mlekiem wg przepisu na opakowaniu. Masło ubić na puszysta masę, dodać cukier puder i po łyżce wystudzony budyń.

SŁONECZNIK PRAŻONY: 150 g ziaren łuskanego słonecznika, 63 g masła, 1/4 szklanki cukru.

Masło roztopić na patelni z cukrem, dodać słonecznik i dobrze wymieszać. Słonecznik rozprowadzić na blaszce i piec w temp.180*C przez ok.25 minut od czasu do czasu zamieszać, uważając, żeby się nie przypalił. Zostawić do ostygnięcia - mieszać co pewien czas,żeby się nie skleił. Jeśli mocno się skleił - pokruszyć.

Ciasto przekroić na pół. Dolny placek nasączyć alkoholem, posmarować dżemem, wyłożyć połowę masy, przykryć drugą częścią ciasta, nasączyć alkoholem, posmarować dżemem, rozsmarować resztę masy. Na wierzch dać prażony słonecznik.

Zamiast prażonego słonecznika można zrobić dowolną górę - stopić czekoladę, posypać przyrumienionymi płatkami migdałowymi, kokosem, owocami itp.....

Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty