niedziela, 13 grudnia 2015

Piernik z majonezem

2 jajka, szczypta soli, szklanka cukru, szklanka mąki, 2 łyżki przyprawy do piernika (= opakowanie 20g), 3 łyżki kakao, 1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (= 4 łyżki), 4 łyżki majonezu, 1,5 łyżeczki sody, 3 łyżki powideł.

Jajka ubić mikserem, partiami dodawać cukier. Mąkę, kakao, przyprawę i sodę przesiać. Stopniowo dodawać do masy jajecznej razem z jogurtem. Następnie dodać majonez oraz powidła i dobrze wymiksować. Keksówkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Ciasto przelać do formy. Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni C na grzałkach góra-dół około godziny (do suchego patyczka).
Polewa:
50 g masła, 50 g czekolady, 1,5 łyżki zimnego mleka

Masło podgrzać ale nie doprowadzić do wrzenia. Ściągnąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Dodać mleko, wymieszać i polać piernik :)

3 komentarze:

  1. wygląda na taki raczej wilgotny :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest pysznie wilgotny! I proszę się nie obawiać majonezu - jest niewyczuwalny ;)

      Usuń